PŠ Gornji Andrijevci

Dan škole u Gornjim Andrijevcima

 

Ova školska godina je uistinu po svemu posebna. Naša PŠO Gornji Andrijevci su proslavili svojih prvih sto godina. Stoga, nije čudo da smo u Gornjim Andrijevcima proslavili Dan škole. Svečani program i etno izložbe vrijedno su pripremali djelatnici naše škole, Andrijevčanke i Andrijevčani.

Zamisao o svemu imao je naš Ravnatelj Josip Šišmanović koji je i rođeni Andrijevčanin. Ideja se činila izvrsnom, ali svima nam je bilo jasno koliko će rada i truda biti uloženo. U PŠO Gornji Andrijevci rade dvije učiteljice, Dunja Ujvary Czesh i Ivana Rašić. Nastavni proces je formiran u dvije dvorazredne kombinacije s ukupno 15 učenika. Kolegica Dunja Ujvary Czesh ima kombinaciju 2.i 4.razreda i ukupno 8 učenika, dok kolegica Ivana Rašić ima kombinaciju 1.i 3.razreda i ukupno 7 učenika. Zgrada u kojoj se održava nastava u Gornjim Andrijevcima dana nam je na korištenje , a u vlasništvu je Općine Sibinj. U prizemlju je prostorija KUD-a Slavonija iz G. Andrijevaca i Društveni dom Gornji  Andrijevci.

U pripremnom dijelu pozvali smo majke naših učenika, Andrijevčana, na roditeljski sastanak kako bi ih zamolili za pomoć. Naše vrijedne Andrijevčanke rado su se odazvale i bile su nam od velike pomoći pri realizaciji ovog velikog projekta. Tjednima prije samog obilježavanja Dana škole krenuli smo u velike pripreme , a vrhunac je bio posljednji tjedan pred samo obilježavanje Dana škole. Bilo je potrebno počistiti eksterijer i interijer školske zgrade u PŠO G. Andrijevcima. Naše vrijedne Andrijevčanke na čelu sa kolegicama Dijanom Rubilović i Ivanom Rašić, u suradnji sa našom spremačicom Snježanom Hruščovski, estetski su uredile prostore. Posadile su cvijeće i pripremile učionicu za postavljanje izložbe fotografija. KUD Slavonija, na čelu sa svojom predsjedniom Darijom Rubilović je ustupio svoju prostoriju za uređenje tipičnog interijera slavonske kuće. Glavna autorica te prekrasne kuće bila je bivša, sada u mirovini ravnateljica naše škole Ana Lujić, također ponosna Andrijevčanka. Ovim putem se moramo zahvaliti našoj bivšoj ravnateljici Lujić i kolegici Evi Misoni, također u mirovini, na velikoj pomoći. U našoj učionici se pripremala izložba fotografija. Glavne autorice te izložbe su kolegice Dunja Ujvary Czesh i Marija Alerić.

Pri realizaciji kulutrno-umjetničkog programa sudjelovale su kolegica Marija Alerić sa svojim dramsko-recitatorskom skupinom, Lidija Kevo sa svojom skupinom učenika, Anita Pastočić sa svojim velikim pjevačkim zborom, kolega Bogdan Tubić sa svojim malim zborom, Kolegice Dunja Ujvary Czesh i Ivana Rašić sa malenim Andrijevčanima, Mali folklor na čelu sa Ivanom Brodski i KUD Slavonija na čelu sa svojom predsjednicom Darijom Rubilović. Upravo predsjednica KUD-a, gospođa Darija Rubilović je autorica uređenja pozornice. Tema je pročelje slavonske kuće. Tu se moglo vidjeti koliko naše Andrijevčanke njeguju i čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Osim etno izložbi, kulturno-umjetničkog programa i pripremi je bila i svečana večera i sjednica Zbora radnika. Ne smijemo zaboraviti i također se zahvaliti našim nogometašima NK ASK Gornji Andrijevci na čelu sa svojim predsjednikom Zdravko Farena. Dečki su svoj posao odradili kako samo oni to znaju!

Cjelokupnoj manifestaciji odazvalo se cijelo selo,poštovane kolegice i kolege naše škole, ali i kao gost načelnik naše Općine Sibinj, gospodin Josip Pavić. Općina Sibinj je naš veliki prijatelj koji nam je uvelike od pomoći i na teme im se uvelike zahvaljujemo u ime cijele Škole.

I na kraju, o atmosferi tijekom cijelog dana. Selo je tih dana oživjelo! Andrijevačka djeca su se osjetila bitnom iako ih je samo 15. U posjet selu su došli svi učenici predmetne nastave naše škole i  sudjelovali u sportskim igrama i na takav način obilježili Dan škole.

PŠO Gornji Andrijevci želimo još puno godina rada i uspjeha, još jednom im čestitamo stogodišnju obljetnicu!

 

Ivana Rašić, dipl.učiteljica RN